Geplaatst op: 6-7-2017
Afbeelding: 8

Chinees orkest te gast op Het Winkel

Op zondag 30 juli a.s. bezoekt voor de tweede keer een Chinees orkest Winterswijk. Aanleiding is de geplande concertreis van Muziekvereniging Excelsior Winterswijk naar China en een positief verlopen eerder bezoek van een Chinees orkest, afgelopen februari. Vanwege de vakantieperiode zijn de Winterswijkse podia gesloten, ook zijn veel Winterswijkers op vakantie. Daarom heeft Excelsior voor het bezoek van Ruiheng Youth Band contact gezocht met Recreatiecentrum het Winkel. Eigenaar Bertie Reuselink was direct erg enthousiast over het ontvangen van de Chinese gasten. Er wordt zelfs een heuse Chinese themaweek aan gekoppeld. Recreatiecentrum het Winkel heeft prachtige faciliteiten om bij zowel goede als slechte weersomstandigheden een concert mogelijk te maken. Bij mooi weer zal het concert plaats vinden rondom het sfeervolle Rijksmonument Erve Brookert. Deze kan tijdens het concert worden bezocht.

Over de samenwerking tussen Excelsior en het orkest van het Nanjing Forest Police College

Excelsior beleefde afgelopen juni haar 110--jarig bestaan. Dit jubileum wordt op unieke wijze gevierd. In oktober stappen 78 orkestleden en slagwerkers van Excelsior in het vliegtuig, voor een concertreis naar China. Excelsior is als enige Nederlandse orkest uitgenodigd om deel te nemen aan het prestigieuze Internationale Nanjing muziekfestival. Naast deelname aan dit festival zullen er ook concerten worden gegeven in grote concertzalen.

In februari heeft een Chinese delegatie reeds Winterswijk bezocht. Ze hebben onder andere een rondrit gemaakt door het Nationaal Landschap. De Chinese gasten, en met name een hooggeplaatste cultureel attaché, waren zeer te spreken over de perfecte ontvangst en waren ook erg positief over Winterswijk als reisbestemming. Deze positieve ervaring heeft er toe geleid dat intussen een tweede orkest naar Winterswijk komt. Op 30 juli verwelkomt Excelsior de Ruiheng Youth Band uit Nanjing. Het bezoek aan Winterswijk vormt een onderdeel van een Europese tour van 28 juli t/m 5 augustus. Het jeugdorkest is onderdeel van de Fuzimiao basisschool uit Nanjing. En bestaat uit ongeveer 35 jonge muzikanten in de leeftijd van 9 – 12 jaar. Het orkest heeft twee keer het provincie concours voor orkesten in Jiangsu gewonnen.

Samen musiceren

De Chinese muzikantjes vinden het leuk om op te treden. Maar ze zijn ook benieuwd naar Nederlandse jongeren. En ze vinden het nog leuker om samen muziek te maken met de jeugdleden van Excelsior. Bij het onderlinge contact kan de taal lastig zijn, maar samen muziek maken is geen probleem. Muzikanten in China en Nederland gebruiken hetzelfde notenschrift. Muziek is de enige universele taal ter wereld.

Op zondag 30 juli a.s. zullen de muzikanten van de RuihengYouth Band of Nanjing en de jeugd van Excelsior samen een optreden verzorgen op Het Winkel / Erve Brookert. De aanvang is 13.30 uur, einde ongeveer 15.30 uur. De toegang is gratis.

 

Ruiheng Youth Band of Nanjing

1
2
3
4
5
6
8