Fietstochten Achterhoek Winterswijk

Er zijn diverse mooie fietsroutes om het Nationaal Landschap van Winterswijk te verkennen. In het coulissenlandschap, vindt u prachtige bossen, een afwisseling van akkers en weiden, watermolens en oude Saksische boerderijen.  De Slingebeek, die grenst aan het terrein van Het Winkel, maakt van het Nationaal Landschap van Winterswijk een unieke omgeving om te genieten van rust en ruimte.

30 kilometer

Rondom Winterswijk in de Gelderse Achterhoek ligt een dunbevolkte streek waar u nog een haast ouderwetse stilte en rust ervaart. U fietst hier door een halfopen coulissenlandschap. Dit idyllische decor bestaat uit een mix van bossen, lanen, slingerende beken, houtwallen en akkertjes, maar ook oude Saksische hoeven. Het zal weinig moeite kosten om hier terug te schakelen en de spreekwoordelijke batterij op te laden.

Natuurgebieden
Op de route doorkruist u een aantal natuurgebieden, zoals het beekdal van de Beurzerbeek. Rondom de beek liggen gras- en akkerlanden waar boeren op biologische wijze graangewassen, hakvruchten en groenbemesters verbouwen. Langs de houtwallen en beekoevers komen vogels als de geelgors en ijsvogel voor. Even verderop rijdt u langs de rand van het Korenburgerveen, een uiterste kwetsbaar hoogveengebied.

Korenmolen
Op de Meenkmolenweg komt u langs het Nationaal Lindearboretum. Verderop staat de Meenkmolen, een korenmolen uit 1851. De molen werd gebouwd in opdracht van Roelof Tenkink, een boer die op boerderij de Meenk woonde. De molen is altijd gepacht door de familie Woordes die sinds 1952 eigenaar van de molen is.

Startpunt Recreatiepark Het Winkel
U start en eindigt deze fraaie route op ons recreatiepark, in Winterswijk. Onze schitterend gelegen, gastvrije camping ademt het comfortabele buitenleven. Het Winkel beschikt over vele voorzieningen, zoals een restaurant, coffeebar en snackbar. 

Klik hier voor de route 30 km

40 kilometer

Nationaal Landschap Winterswijk is een natuurrijke streek in de Gelderse Achterhoek. U fietst hier door een halfopen coulisselandschap van lanen en meanderende beken in smalle dalen.
Her en der ziet u houtwallen en authentieke Saksische boerderijen.
Let op: pas aan het eind van je route fietst u door Winterswijk, de rest rijdt u door het stille buitengebied!

In deze dunbevolkte streek schakelt u vanzelf terug en komt u helemaal tot rust. Een unieke ervaring in de Achterhoek.

Route door het bos
De route leidt u door een aantal kleine bossen. Een ervan is Bekendelle ten zuiden van Winterswijk, een oud loofbos dat met nog negentien andere natuurgebieden het Nationaal Landschap Winterswijk vormt. U ziet hier onder meer elzen, essen en eiken. De Boven-Slinge meandert door Bekendelle, bij deze beek leeft onder meer de ijsvogel. Ook de grote gele kwikstaart en de middelste bonte specht komen in dit bos voor.

Oude molens
Behalve Saksische boerderijen en herenhuizen liggen er nog enkele fraaie oude molens op je route. Net buiten Winterswijk passeer je al snel De Oliemölle, een voormalige dubbele watermolen aan de loop van de Boven-Slinge. In deze oude molens werd koren gemalen en olie geperst. De historie van de molens gaat waarschijnlijk terug tot de veertiende eeuw. 

Tegen het einde van de route komt u aan de rand van Winterswijk langs Molen de Bataaf, een korenmolen uit 1801. De aandeelhouders van deze molen waren zogenoemde scholtenboeren, een groep herenboeren uit de omgeving van Winterswijk. Een ‘scholte’ was in de late middeleeuwen een bestuurder die in opdracht van de adel een grote boerenhof in Oost-Gelderland en het aangrenzende Westfalen beheerde. Deze scholten wisten na 1600 hun positie, in afwezigheid van de adellijke heer, te verstevigen. Vanaf het einde van de negentiende eeuw bouwden veel scholtenboeren hun boerderij zelfs om tot kleine kasteeltjes of villa’s.

Start- en eindpunt
U start en eindigt deze route op ons Recreatiepark Het Winkel in Winterswijk. 

Klik hier voor de route 40 km

 

+31 (0)543 - 513025
De Slingeweg 20, Winterswijk
8,1