Nationaal Landschap Winterswijk

Recreatiepark ‘Het Winkel’ is omringd door het prachtige Nationale Landschap. Een unieke omgeving waar u echt tot uzelf kunt komen en rust ondervindt in de prachtige natuur. Vanaf het park kunt u direct aansluiting vinden op één van de vele wandel- of fietsroutes die uiteen gezet zijn in het Nationaal Landschap. Ontdek deze parel...

Een Nationaal Landschap is een gebied in Nederland met een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. In de twintig nationale landschappen in Nederland zijn natuur en oude cultuurelementen bewaard gebleven en biedt het ook plaats voor wonen, landbouw en bedrijven.

Eén van die nationale landschappen is het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit is een gebied van bijna 22.000 hectare groot, gelegen in de Gelderse Achterhoek, ingesloten tussen Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en de Duitse grens. Midden in het gebied ligt Winterswijk. Het kleinschalige agrarische landschap, houtwallen, bosjes, bijzondere boerderijen, beken, natuurgebieden en hooggelegen akkers bepalen het aanzien van dit fraaie landschap. Het gebied is rijk aan veel bijzondere wilde plant- en diersoorten.

Het Nationaal Landschap Winterswijk heeft veel te bieden. Bijzonder is de grote, open steengroeve bij Ratum, die een venster biedt op het geologisch verleden. Samen met Zuid-Limburg is dit de enige streek in ons land waar miljoenen jaren oude afzettingen dicht aan de oppervlakte zijn te zien. Ook zijn er nog veel historische bouwwerken in het Nationaal Landschap Winterswijk te bewonderen. Denk hierbij aan de vele boerderijen, watermolens, kloosters en kapellen. Het prachtige landschap leent zich ook uitstekend voor allerlei activiteiten, zoals fietsen, wandelen en paardrijden. Maar ook het gezellige centrum van Winterswijk, met zijn mooie parken, hoort bij het Nationaal Landschap. Hier kan je gezellig winkelen, een terrasje pakken en eten. 

+31 (0)543 - 513025
De Slingeweg 20, Winterswijk
8,1