Natuur Winterswijk

In de omgeving van Recreatiepark Het Winkel vind je verschillende natuurgebieden. Hieronder vind je enkele suggesties van natuurgebieden die zeker de moeite waard zijn om te verkennen:

 

Nationaal Landschap Winterswijk

Nationaal Landschap Winterswijk 

Het Nationaal Landschap Winterswijk is een uitgestrekt gebied van maar liefst 22.000 hectare en biedt volop mogelijkheden voor lange wandelingen, mooie fietstochten en andere buitenactiviteiten. Het gebied bestaat uit bossen, heidevelden, akkers, houtwallen, beekjes, weilanden, molens en schilderachtige boerderijen. Ook vind je er veel zeldzame plant- en diersoorten. Als je het ons vraagt is dit één van de mooiste landschappen van Nederland!  

Meer informatie

Korenburgerveen Winterswijk

Korenburgerveen 

Het Korenburgerveen is een natuurgebied gelegen in het westen van Winterswijk. Het gebied is bijzonder vanwege de veenmoerassen en het hoogveenlandschap. Ons land telt namelijk nog maar honderd hectare levend hoogveen. Een bezoekje aan het uitgestrekte Korenburgerveen is voor natuurliefhebbers zeker de moeite waard: het is een broedgebied voor vele vogels en je vindt er zeldzame plantsoorten. Tijdens het broedseizoen is een deel van het veen gesloten, maar is er ieder seizoen genoeg te bewonderen!

Handige info: je vindt het Korenburgerveen op 30 minuten fietsafstand van ons park. Honden zijn niet toegestaan. Tip: in natte seizoenen kun je het beste waterdichte schoenen/laarzen dragen.

Meer informatie

Wooldse Veen Winterswijk

Wooldse Veen

Tussen de Nederlandse en Duitse grens ligt het Wooldse Veen. Dit is een uitgestrekt hoogveenmoeras die je grotendeels vanaf een plankenpad kunt ontdekken. Door afwisseling in de bodem en afwisseling in natte en droge plekken, zijn er veel zeldzame planten en dieren te vinden. Denk hierbij aan zonnedauw, lavendelheide, de zwarte heidelibel, hazelworm en de kamsalamander. In Het Wooldse Veen kun je niet fietsen, maar in de directe omgeving wel.

Handige info: je vindt het Wooldse Veen op 20 minuten fietsafstand van ons park. Honden zijn niet toegestaan en paden moeten in éénrichting gevolgd worden. Tip: in natte seizoenen kun je het beste waterdichte schoenen/laarzen dragen en goed op de paden blijven.

Meer informatie

Bekendelle Winterswijk

Bekendelle

De Bekendelle is één van de weinige moerasbossen in Nederland. Met een beetje geluk spot je hier tijdens een wandeling de bonte specht of de ijsvogel. Daarnaast is in de Bekendelle een van Nederlands grootste populaties van de zeldzame bosbeekjuffer (een libelle soort) gehuisvest. Tijdens een wandeling door de Bekendelle geniet je van het geluid van het kabbelende water, de overgangen van natte naar wat drogere bossen en verschillende boom- en plantsoorten. 

Handige info: je vindt de Bekendelle op ruim 10 minuten fietsafstand van ons park.

Meer informatie

Zwillbrocker Venn

Zwillbrocker Venn

In het Duitse Vreden, tegen de grens met Nederland, vind je het Zwillbrocker Venn. In dit gebied zijn alleen wandelaars en fietsers welkom. Het natuurgebied is wereldwijd de meest noordelijk gelegen broedplaats voor flamingo’s. De eerste flamingo’s werden in de jaren 80 van de vorige eeuw waargenomen en inmiddels zijn er tientallen flamingo’s in het gebied te vinden tussen april en juli. Vanuit een van de schuilhutten heb je een goed uitzicht over de flamingokolonie. Naast de flamingo’s is er nog veel meer te ontdekken in dit unieke gebied. Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied en er broeden meer dan honderd verschillende vogelsoorten. Vergeet niet je verrekijker of camera mee te nemen! 

Handige info: je vindt het Zwillbrocker Venn op ruim 10 minuten autoafstand van ons park.

Meer informatie

Steengroeve Winterswijk

Winterswijkse steengroeve 

In de buurtschap Ratum ligt de Winterswijkse steengroeve. Door jarenlange kalksteenwinning zijn de eeuwenoude aardlagen blootgelegd in de rotswanden, wat bezoekers een unieke blik geeft op de geologische geschiedenis van de regio. Winterswijk heeft, geologisch gezien, één van de meest diverse bodems van Nederland en wordt daarom wel de "mozaïekvloer" van het land genoemd. 
De groeve is niet vrij voor publiek toegankelijk, wel heb je vanaf de kijkmuur langs het pad een prachtig uitzicht op de verschillende oude aardlagen. Met een beetje geluk spot je zelfs de oehoe die hier al jaren zijn broedplaats heeft. Wil je toch graag afdalen in de steengroeve? Dan kun je onder leiding van een gids een wandeling maken.  

Handige info: je vindt de Winterswijkse steengroeve op 15 minuten fietsafstand van ons park.

Meer informatie

+31 (0)543 - 513025
De Slingeweg 20, Winterswijk
8,1